Foto: Hans

Sänkt hastighetsgräns drabbar inte elbilar i Österrike

För att sänka utsläppen sänker österrikiska myndigheter hastighetsgränsen på vissa vägar, men elbilarna kommer att kunna köra vidare i samma hastighet som tidigare.

I Österrike är det allt som oftast 130 km/h som gäller på motorvägsnätet, men på grund av luftföroreningar sänks hastighetsbegränsningen till 100 km/h under dagar då föroreningsnivåerna är för höga. Ungefär 44 mil motorväg berörs av fartbegränsningarna, det vill säga ungefär 20 procent av landets totala motorvägar.

Men från årsskiftet kommer elbilar att fortsatt få färdas i 130 km/h, trots 100-begränsningen. Anledningen är att elbilarna inte släpper ut några avgaser alls, oavsett hastighet. Bensin- och dieselbilar, hybrider och laddhybrider måste däremot puttra vidare i 100 km/h.

Den nya lagen som undantar elbilar från den sänkta hastighetsbegränsningen hoppas myndigheterna ska leda till att elbilar blir mer attraktiva hos invånarna i landet.

Österrikes elproduktion utgörs till 80 procent av vattenkraft och andra förnybara energikällor, till skillnad från grannlandet Tyskland där kolkraften står för 40 procent av elproduktionen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!