Foto: jesper åhlander

Stillastående elbil – en miljöbov

En elbil som inte används särkilt mycket är betydligt sämre för miljön än motsvarande bensinbil. Det visar ny svensk forskning.

Om du sällan använder din bil, så kan det vara betydligt mycket mer miljövänligt att ha en bil som drivs av fossilt bränsle än en som drivs av el. Det visar ny svensk forskning. Tillverkningsprocessen av en elbil är väldigt mycket mer påfrestande för miljön, än tillverkningen av en bil som drivs av fossilt bränsle. Det är bland annat utvinningen av jordartsmetaller som kräver enorma mängder vatten och energi, och som dessutom ger höga utsläpp, säger Tasala Gradin, som är doktorand på KTH.

– Använder du inte elbilen är det bara en hög med exklusiva material, säger Gradin till Dagens Industri.

Den miljövänliga aspekten av en elbil infaller alltså först när elbilen används mycket. Så om den inte används, är miljöeffekten snarare motsatt. Gradin förtydligar dock att en elbil är bättre än en fossildriven bil om den körs långt under sin livstid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!