Foto: Järfälla Tidning

Stockholms lokaltrafik får självkörande bussar

Efter en testperiod i Kista ska självkörande bussar ingå i SL-trafiken i Barkaby. Men först kör de utan passagerare.

Självkörande bussar rullar runt om i världen, så även i Kista norr om Stockholm där Nobina blev först ut i Norden med fordonstypen på allmän väg. Efter tre månader hade bussarna avverkat 2 000 kilometer med 10 000 resenärer.

Tidigare i år blev det klart att man ska var med att skapa världens mest moderna stadstrafik i Barkabystaden i Järfälla, där de självkörande bussarna utgör en del. Totalt kostar projektet 200 miljoner kronor.

Senare nu i oktober månad börjar de självkörande bussarna att rulla – dock utan passagerare. De måste först bygga upp virtuell räls. Bussarna är av samma typ som i Kista men har vidareutvecklats och kan nu köras i 20 km/h. De har tidigare, med viss rätt, kritiserats för att vara allt för långsamma med sina 12 km/h.

Även om bussarna i Kista klarade vinterväglaget bra så stötte man på andra problem.

– Det som har förorsakat vissa fördröjningar är andra fordon som felparkerats. Står något i vägen gör bussarna precis vad de ska, det vill säga stannar, säger Peter Hafmar från Nobina.

Bussarna i Barkaby kommer att ingå i den vanliga SL-trafiken men något datum för premiären är ännu inte satt, rapporterar Järfälla Tidning.

Bussarna rymmer elva passagerare och är av märket Easy Mile och mäter i centimeter 402 i längd, 202 i bredd, 287 på höjden och väger 3030 kg. Motoreffekten är 16 kW, cirka 21,5 hästkrafter.

Filmen nedan kommer från stockholmdirekt.se.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!