Foto: Suzuki

Suzuki Waku Spo – ombyggbar retrobil med hybridteknik

Tokyosalongen närmar sig och där ska Suzuki visa upp ett retrodoftande koncept. Waku Spo kan byggas om efter behag och har hybridteknik under skalet.

Retrodesignen som blommade upp med bilar som Volkswagen New Beetle, Mini Cooper och Chrysler PT Cruiser för tjugo år sedan (!) har fått ett uppsving. Nyligen lanserade Honda e är kanske den bil som fått mest uppmärksamhet den senaste tiden, en elbil med kopplingar till första generationen Honda Civic från 1972. Nu kontrar Suzuki med konceptet Waku Spo.

Foto: Suzuki

Konceptet ska visas upp under Tokyosalongen senare denna månad och fastän det är just ett koncept sitter vi här på redaktionen och håller tummarna. Bilen presenteras under parollen Waku Waku Switch for Everyone: Excitement for you, excitement for everyone – spänning för dig, spänning för alla.

Foto: Suzuki

Bilen är generationsöverskridande och ska kunna avnjutas av alla i familjen i såväl vardagssammanhang som för nöje. Inte samtidigt dock då det rör sig om en liten bil i A-segmentet. Bilen ska dock kunna transformeras både till innehållet på skärmarna som karossen i sig. På bilderna ser vi till exempel hur en modul kan byggas på bakpartiet för att ”förvandla” den till en kombi men även fronten ska kunna bytas ut.

Inspirationen må ha kommit från den egna lilla modellen Suzuki Fronte som kom i en rad olika generationer mellan 1963 och 1988 då den ersattes av modellen Alto. Men i ärlighetens namn har man nog även sneglat på Nissans gamla modellflora. Idén med modulen på baken fanns på den kilformade 1980-talsmodellen EXA, men Nissan är även en pionjär när det gäller retrodoftande småbilar med modeller som Figaro och Pao. Den sist nämnda körde vi på Teknikens Värld när det begav sig i nummer 18/1989 vilket vi har tagit upp här på sajten under vinjetten Udda Bilar. Figaro körde vi i syskontidningen Moderna Klassiker nummer 1/2019.

Foto: Suzuki

Waku Spo bjuder på spänning även på ett annat plan då det är en laddhybrid. Några tekniska specifikationer lämnar man dock inte ut i dagsläget, vi får hålla oss till salongen. Där kommer även konceptet Hanare visas, en självkörande minibuss som du ser på bild här nedan.

Foto: Suzuki

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!