Bilden är från vårt test av sex elbilar – BMW i3s, Hyundai Kona Electric, Kia e-Niro, Mazda MX-30, Nissan Leaf och Volkswagen ID.3 – i höstas. Du kan läsa testet via länk längre ned i artikeln. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Elbilsintresset i Sverige bland det högsta i Europa

Att mäta hur många som söker på internet efter en viss sak eller produkt är ett sätt att få veta hur stort ett intresse är. Företaget Click4Reg har mätt intresset för elbilar i Europa och där finns Sverige på sjätte plats. Norge toppar listan före Malta och Island.

Intresset för elbilar och laddhybrider ökar allt mer. Det syns inte minst i försäljningsstatistiken för nya bilar. Men det finns ytterligare mått som på ett intressant sätt visar ett underliggande intresse för vissa typer av bilar.

Företaget Click4Reg är specialiserade på att mäta sökningar på internet i olika länder. Deras senaste undersökning visar hur stort intresset för elbilar är baserat på sökningar på begreppet ”elbilar”.

Norge toppar listan över de länder i Europa som söker efter elbilar. Norge redovisar 38,5 sökningar per 1 000 invånare under en månad. Det stämmer överens med hur många elbilar som säljs och hur stor andel av nybilsförsäljningen som elbilarna har.

Dessa fyra elbilar – Porsche Taycan, Audi e-tron, Volkswagen ID.3 och Polestar 2 – kan du läsa mer om när du klickar på bilden. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Oro i Tyskland

Lite överraskande finns Malta på andra plats med Island på tredje. Båda länderna är relativt små billänder och utan egen produktion. På Island är Kia det största bilmärket.

Sverige återfinns på sjätte plats med 20,8 sökningar per 1 000 invånare under en månad.

De stora biltillverkarna i Europa borde oroa sig över att fler av de största billänderna visar på ett måttligt intresse för elbilar. Bland dem återvinns Volkswagen som satsar mångmiljardbelopp på att elektrifiera sitt modellprogram men intresset för elbilar i Tyskland verkar inte speciellt stort, bara 13,1 sökningar per 1 000 invånare. Spanien, Frankrike och Italien ligger också efter Tyskland i listan. 

De fattigaste länderna och länder med politisk instabilitet ligger inte överraskande i botten av gäller intresset för elbilar.

TEST: 6 ”mellanstora” elbilar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!