Tesla Model 3 ska kosta som en Volvo S60

Teslas mellanklassedan premiärvisas den 31 mars, och priset blir 35 000 dollar i USA – utan miljöbilsrabatter.

Teslas grundare Elon Musk har tidigare gått ut med priset för den nya mellanklassaren, men det har spekulerats i om det var inkluderat elbilsrabatten i USA på upp till 10 000 dollar. Det gör den inte, enligt Teslas talesperson Khobi Brookly. I en intervju med Bloomberg Business bekräftar han att priserna för Model 3 startar på 35 000 dollar, utan rabatt. Det är halva priset mot vad instegsversionen av Model S kostar i USA.

Som jämförelse kostar en BMW 320i xDrive 35 150 dollar i USA, och en Volvo S60 T5 med framhjulsdrift från 34 150 dollar (35 650 dollar med fyrhjulsdrift). Model 3 blir alltså en direkt konkurrent till mellanklassbilar i premiumsegmentet, med andra ord Mercedes C-klass och Audi A4 utöver de andra nämnda. Det här öppnar en helt ny marknad för Tesla och gör det möjligt för dem att sälja stora volymer. BMW 3-serie, som alltså kostar ungefär lika mycket som den kommande Teslan, säljs i över 100 000 exemplar varje år i USA.

Tesla har varit restriktiva med att publicera detaljer om den nya bilen. Vd Elon Musk skriver på Twitter att ”mer detaljer om Model 3 kommer inom några veckor”. Model 3 premiärvisas den 31 mars. Återförsäljarna börjar ta emot handpenningar samma dag, på hemsidan börjar man ta emot dem den 1 april. De första leveranserna görs i slutet av 2017, enligt Musk.

Model 3 släpps inte enbart som sedanmodell, även en crossoverversion är aktuell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!