Foto: DragTimes / YouTube

Tesla Model S Plaid mullrar som en trimmad Dodge Hellcat

Elbilar är tysta, men det går att få dem ljudliga – rejält ljudliga. Coolt eller bara patetiskt?

Elbilsägarna brukar lyfta fram avsaknaden av motorljud som en av de största fördelarna med deras bilar. Dock måste elbilar (och hybrider och laddhybrider) sedan 2019 låta vid hastigheter under 20 km/h för att inte överrumpla fotgängare och andra trafikanter. Det gäller inte bara i Europa, även i USA måste elbilar låta sedan myndigheten NHTSA utformat nya direktiv.

Av denna anledning monterar Tesla externa högtalare i sina bilar sedan 1 september 2019, och eftersom Tesla är Tesla har de via mjukvara bjudit på lite extrafinesser i form av en ”boombox”-funktion. Man kan spela musik externt, man kan få bilen att låta som en glassbil (stackars barn i närheten av bilen som blir lurade) och man kan lägga in upp till fem egna ljud.

I filmen nedan ser vi bilfantasten Brooks Weisblat som visar upp sin Tesla Model S Plaid som inte längre är ljudlös – eftersom folk tydligen har klagat på att den är just ljudlös. Han har därför lagt in motorljudet från en trimmad Dodge Hellcat, alltså ljudet från en 6,2-liters V8. Han beskriver ljudet som från en ”cammed Hellcat”, med andra ord en Dodge Hellcat vars motor har fått en ny kamaxel för bland annat ”fetare ljud”.

LÄS MER: Tesla Model S Plaid+ blir inte av 

Nå, vad säger du? Sjukt coolt med detta ljud i en elbil, eller kanske bara väldigt, väldigt tramsigt?

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!