Teslas fabrik i Fremont

Tesla närmar sig produktion i Kina

Amerikanska Tesla Inc, som bland annat tillverkar elbilar, är enligt uppgift väldigt nära att sluta ett avtal med Shanghai för tillverkning i regionen.

Kina är en viktig del i biltillverkarnas strategier för expansion och i vissa fall överlevnad. Många av företagen finns redan representerade där i form av tillverkning och fler är på gång. Det verkar även som att Tesla Inc inom kort slå upp sina första produktion i landet.

Enligt uppgift är Elon Musks företag väldigt nära att sluta ett avtal med staden Shanghai som tillåter dem att starta produktion av elbilar i utvecklingszonen Lingang. Avtalet kan ros i hamn redan under innevarande vecka, men då måste Tesla ha hittat en lokal joint venture-partner att samarbeta med. Det är ett krav för att få bedriva verksamhet i regionen.

Varken Tesla eller kinesiska parter är pigga på att kommentera uppgifterna.

Tesla har redan sett en uppgång av sin försäljning i Kina. Dock hämmas försäljningen av en form av importskatt som gör att bilarna, Model S och Model X, har 25 procent högre priser i Kina än i hemlandet USA. Produktion på plats i Kina skulle eliminera denna skatt.

I juli ska tillverkningen av instegsmodellen Model 3 sätta fart, en modell som sannolikt blir en viktig bit för elbilsföretaget i Kina.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!