Tesla ska dubbla antalet laddstationer i år

Det finns redan tusentals så kallar Supercharger-laddstationer runt om i världen som tillåter Tesla-ägare att ladda sina elbilar. Innan utgången av 2017 ska antalet ha fördubblats.

Tesla expanderar snart sitt modellprogram med Model 3, en ny modell med lågt instegspris som väntas sälja i enorma mängder, i jämförelse med det antal bilar som Tesla säljer i dag. För att möta den stora efterfrågan måste laddinfrastrukturen byggas ut – rejält.

I ett pressmeddelande som kom under gårdagen skriver Tesla att det är just vad som för tillfället prioriteras – antalet laddstationer ska fördubblas under innevarande år.

Vid början av 2017 fanns drygt 5 000 Tesla Supercharger-laddare runt om i världen och i skrivande stund finns det exakt 5 431 stycken fördelade över 842 Supercharger-stationer plus fler än 9 000 så kallade Destination Charging-laddmöjligheter vid exempelvis restauranger, hotell och liknande.

När 2017 övergår i 2018 ska antalet Supercharger-laddare världen över vara fler än 10 000 stycken och antalet Destination Charging-laddare över 15 000.

Merparten av dessa verkar hamna i USA där antalet ska öka med 150 procent och enbart i Kalifornien ska antalet Supercharger-laddare öka med fler än tusen stycken.

Förutom att sätta upp fler laddare siktar Tesla även på att bygga större laddstationer med fler Supercharger-laddare än i dag för att Tesla-ägarna inte ska behöva vänta på att få ladda sina bilar. De har även för avsikt att sätta upp laddstationer i städers mer centrala delar.

I Sverige finns i dag 19 Supercharger-stationer utspridda från Skellefteå i norr till Löddeköpinge i söder. Ett tiotal nya är under uppförande där den nordligaste är placerad i Töre strax väster om Kalix.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!