Foto: Mattias Rabe

Tjänstebilsförarnas intresse för dieselbilar avtar

Dieselbilarna har länge varit tjänstebilsförarnas förstahandsval, men i och med att alternativen har ökat på senare år har även tjänstebilsförarnas önskemål förändrats.

När det kommer till tjänstebilsförarna, som ofta tillryggalägger långa sträckor i sina bilar, har dieseln dominerat kraftigt över bensinen. Dieselbränslet är fortfarande betydligt hetare hos tjänstebilsförarna än bensinen, men dieseln som enda drivmedel tappar mark – och det kvickt.

Enligt LeasePlan, som har undersökt inställningen till olika drivmedel hos flera tusen tjänstebilsförare, är det endast en kategori bilar som uppvisar ökat intresse, nämligen elektrifierade bilar. Enligt undersökningen är det dieselhybriden som är den starkaste kandidaten att bli den populäraste tjänstebilen. Huvudbränslet är fortfarande diesel, men om det rör sig om en laddbar dieselhybrid kan många av de dagliga, kortare sträckorna ändå avverkas på enbart el, och tjänstebilsförarnas samvete kan färgas grönt.

Anledningen till förändringen i tjänstebilsförarnas val av nästa bil beror sannolikt på att alternativen har blivit fler och bättre i kombination med lockelsen av lågt förmånsvärde samtidigt som Volkswagens dieselgate-skandal har fått många att lyfta på ögonbrynen för dieselbränslet. Dieseln är just nu hett omdiskuterad.

Om samma fråga ställs om några år, när elbilarna med lång räckvidd har lanserats på bred front, lär dieseln ha dalat än mer på listan.

LeasePlan ställde frågan ”Vilket bränsle skulle du välja om du skulle göra ditt tjänstebilsval imorgon?” till 4 068 tjänstebilsförare under november 2016 och svaren blev som följer:

El + diesel 48% (45 %)

 Diesel 37 % (47 %)

 El (enbart el) 11 % (6 %)

 El + bensin 11 % (5 %)

 Bensin 2 % (2 %)

 Gas + bensin 1 % (2 %)

 Etanol + bensin 0 % (1 %)

Siffran inom parentes är motsvarande svarsfrekvens ett år tidigare. Notera att frågan är av typen flervalsfråga.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!