Foto: Hyundai Kia

Trimma bilen med mobiltelefonen

Trimma bilen med mobilen, dela med dig eller testa andras inställningar. Ja, det är snart möjligt om du kör en elbil från Hyundai eller Kia.

Det låter som rena framtidsvisionen, att trimma sin bil med mobiltelefonen. Hyundai och Kia har emellertid tagit fram teknik som öppnar för justering på sju punkter på koncernens kommande elbilar.

Det handlar om motorns vridmoment, tändning, acceleration och bromsegenskaper, bromsregenerering, hastighetsspärr, responsivitet och klimatanläggningens energiförbrukning.

Foto: Hyundai Kia

Tekniken ska underlätta vid biluthyrning och bildelning men även göra det möjligt att dela med sig och testa andras inställningar. Med hjälp av inställningarna kan man skräddarsy bilen efter resans typ – spara energi på långresan eller ge mer kraft för sportigare körning. Hyundai och Kia ska även erbjuda förinställningar för olika typer av körning.

Foto: Hyundai Kia

Systemet ska vara det första av sin typ och all data lagras med så kallad blockchain-teknik för bästa säkerhet.

Teknikens ska finnas tillgänglig för framtida elbilsmodeller meddelar koncernen utan att precisera när eller på vilka bilar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!