Volkswagen Touareg R blir laddhybrid

Volkswagens stora suv i Europa – Touareg – ska göra comeback i R-utförande och för första gången kommer vi att få se en R-modell från Volkswagens med laddbar hybriddrivlina.

Nya Volkswagen Touareg, tredje generationen som lanserades i fjol, fick tidigare i år en dieseldriven V8 på 421 hästkrafter under huven. Modellversionen har därmed 70 hästkrafter mer än prestandadieseln Touareg R50 som många suktade efter för 10-12 år sedan.

Någon R-variant av Touareg har världen inte skådat sedan 2009. Förra Touareg-generationen fick aldrig bokstaven som hos Volkswagen står för extra prestanda. Men den 18:e bokstaven i det moderna latinska alfabetet kommer att pryda dagens Touareg. Det har Volkswagens marknads- och försäljningschef Jürgen Stackmann bekräftat för Autocar. Han passade då även på att avslöja att Touareg R blir första R-bilen med laddhybriddrivlina.

Volkswagen Touareg R kommer sannolikt inte förrän mot slutet av 2020 eller kanske, än mer troligt, under 2021.

Vi kan misstänka att Volkswagen tänker elektrifiera dagens V6 TSI-motor på 3,0 liter vilket pumpar upp den från 340 till sannolikt en bit över 400 hästkrafter.

Touareg kommer inte att bli ensam laddhybrid i Volkswagens R-serie. Fler modeller med laddbar hybriddrivlina kommer och är nödvändiga för att Volkswagens ska kunna hålla sig inom ramarna för vad som är tillåtet i form av utsläpp (max 95 gram koldioxid per kilometer från och med 1 januari 2021, dock med infasning redan under 2020).

Touareg finns redan som laddhybrid, modellversionen säljs dock bara i Kina men är på gång till Europa inom kort. Den har en bensindriven tvålitersfyra som tillsammans med en elmotor levererar totalt 367 hästkrafter.

På bilderna ses Volkswagen Touareg R-Line som inte är en riktig R-modell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!