Elbilar skapar problem för bussar i Norge

Den starkt ökande andelen elbilar i Norge skapar problem för busstrafiken i Oslo.

Att köpa elbil i Norge kommer med många fördelar, en Tesla Model S kostar efter alla statliga subventioner cirka 600 000 norska kronor, en bil som skulle kosta 1 337 269 norska kronor om det inte var för de förmånliga statliga subventionerna.

Utöver det rabatterade priset kan en elbilsägare i Norge även njuta av gratis bränsle, gratis parkering och gratis färjetrafik. Som tack för att elbilsförarna är miljömedvetna får de även nyttja kollektivkörfälten, något som nu har blivit ett problem för busstrafiken.

Den ökande andelen elbilar som Tesla Model S, Nissan Leaf och Mitsubishi i-Miev leder till att det börjar bli kö i kollektivkörfälten vilket leder till att busstrafiken blir försenad. I denna video, från Wall Street Journal, berättar en busschaufför i Oslo om hur den ökade trafiken i kollektivkörfältet har lett till att hans busslinje nu tar åtta minuter längre att köra än innan elbilarna invaderade kollektivkörfältet. En siffra som förmodligen kommer att stiga i takt med att elbilsförsäljningen i landet ökar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!