101117-fordfocus electric

Elbilen Ford Focus Electric kommer nästa år

Ford meddelar nu att de under senare delen av 2011 tänker lansera Focus Electric, en helt eldriven version av deras populära modell i golfklassen. Men lanseringen är förbehållen den amerikanska marknaden.

För snart två år sedan siade vi om att Ford inom kort kommer att satsa hårt på bilar som tar sig fram enbart med hjälp av el – och visst ser det ut som det. Ford förklarar i dag att de tänker ta fasta på den spänning och förväntan som håller på att byggas upp kring eldrivna fordon och att de därför har för avsikt att sjösätta en eldriven Focus sent nästa år.

Tyvärr är det bara utvalda amerikanska marknader som får ta del av denna Ford Focus Electric, men förhoppningsvis letar sig bilen över till vår kontinent beroende på framgångarna i Staterna. Första gången vi såg en elversion av Focus var på Frankfurtsalongen förra året, så nog är Europa minst sagt intressant även om det nu ser ut som att USA får förtur.

Ford har dock långt gångna planer på andra elbilslanseringar i Europa, bland annat en Ford Transit Connect Electric. Planerna innehåller även plug in-hybrider.

Focus Electric är alltså Fords första elektriskt drivna passagerarbil och är försedd med ett litiumjonbatteri på 23 kWh som ska orka förflytta bilen 16 mil innan det är dags att leta laddstation eller eluttag. Körglädje och vägegenskaper ska enligt tillverkaren inte skilja sig från den bensindrivna Focusen.

Focus Electric, som använder sig av Focus standardplattform, ska byggas i Fords fabrik i Michigan på samma lina som den bensindrivna modellen. Detta ger Ford möjligheten att höja eller sänka produktionstakten på elversionen beroende på efterfrågan, utan risk för att få en stillastående produktionslina.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!