Elbilen som klarar 130 mil på en laddning

Nej, Tesla Model S är inte den elbil som har längst räckvidd på en laddning. Det rekordet innehas sedan förra veckan något oväntat av en japansk minibuss med det märkliga namnet Every Wagon.

Tesla Model S har fått mycket uppmärksamhet för sin långa räckvidd – 502 kilometer i NEDC – men om det är extra lång räckvidd man vill åt i en elbil verkar det som att det är Japan man ska vända sig till.

 I förra veckan satte nämligen en grupp japanska förare ett nytt elbilsrekord genom att köra 130 mil utan att stanna och ladda. Bilen de fyra förarna körde var en Suzuki Every Wagon konverterad till eldrift med litiumjonbatterier. Med tanke på Every Wagons minst sagt aerodynamiskt handikappade kaross är bilvalet förvånande, men vi får anta att de behövde det stora lastutrymmet för att kunna trycka in så stora batterier som möjligt. Några specifikationer för bilen har tyvärr inte släppts.

 Även om förarteamet, som leddes av Kenjiro Shinozuka – den förste japanen att vinna Dakarrallyt – kan glädjas åt ett världsrekord så kan själva utförandet inte ha varit särskilt roligt. Japan Times rapporterar att rekordkörningen utfördes på en 2,5 mil lång slinga och man höll hela tiden en hastighet omkring 30 km/h.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!