090108-protoscar-lampo

Eldrivna Lampo utmanar Tesla

Små och miljövänliga bilar ploppar till synes upp som svampar ur marken numera. Det är många som vill vara med i miljöracet. En av de senaste är Lampo – en liten dubbelmotoriserad elroadster från schweiziska Protoscar.

Aldrig har miljötrenden inom bilindustrin rasat vildare än nu. Flera av världens största biltillverkare går på knäna eftersom kunderna inte vill ha deras bilar. Samtidigt ges det plats för en ny generation biltillverkare – de små och oberoende med nya idéer. Kaliforniska Tesla Motors har fått mest uppmärksamhet. Men nu vill schweizarna på Protoscar ha en del av strålkastarljuset de också. På bilsalongen i Genève i mars ska de visa Lampo. Namnet avslöjar det mesta. Lampo är en eldriven sportbil som ska ge Tesla Roadster en rejäl match.

Lampos ess i rockärmen är inte en, utan två starka elmotorer. En för varje axel. Den främre uppges vara optimerad för bromskraftsåtervinning medan den bakre ska sköta det mesta av accelerationen. Tillsammans levererar de 268 hästkrafter och 440 Nm. Protoscar har inte släppt några prestandauppgifter, men Lampo bör åtminstone matcha Tesla Roadster. Med 248 hästkrafter och 375 Nm gör Teslas elbil 0-100 km/h på fyra sekunder och når en toppfart på 200 km/h. Protoscar lovar att fler detaljer kommer strax innan Genèvesalongen.

Kraften lagras i en samling lithiumjonbatterier på 35 kWh. Det ska förmodligen vara nog för en räckvidd på omkring 200 kilometer. Såväl bromskraftsåtervinning som laddning via ett vanligt eluttag kan ge Lampo ett energitillskott.

Protoscar är ett litet företag med bas i Rovio i Schweiz. Endast 14 personer arbetar inom företaget. Protoscar har tidigare samarbetat med Daimler AG, GM, Nissan och Rinspeed.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!