100309-proton-emas

Emas – den internationella hybridfamiljen

Malaysiska Proton visar inte mindre än tre hybridkoncept på årets Genèvesalongen. Den höga produktiviteten från den annars så blyga biltillverkaren kan dock förklaras med att de har tagit hjälp av både Lotus och Giugiaro.

Den malaysiska biltillverkaren Proton (Perusahaan Otomobil Nasional (det nationella bilprojektet)) har inte haft för vana att förekomma i nyhetsflödet eller väcka uppmärksamhet på bilsalongerna. Men på årets Genèvesalong är det annorlunda. I Genève finns inte mindre än tre helt färska Proton-koncept att se och klämma på. Det nämns inget om några planer på serietillverkning men namnet Emas, som är en akronym för co Mobility Advanced Solutions, betyder guld på malaysiska och kanske vill de säga oss något om vilket förtroende de själva har för konceptbilarna.

Bilarna som ställs ut i Genève heter Emas Comfort, Emas Country och Emas3 City. Namnen säger det mesta om de drygt tre meter långa bilarna – den första är en praktisk mini-MPV, den andra en tredörrarscrossover med lite tåligare kaross och den tredje är en liten stadsbil. Det är italienska Italdesign Giugiaro som har stått för designen och utvecklingen av koncepten och chefen Giorgetto Giugiaro förklarar att målet var att skapa små bilar med goda innerutrymmen. Bilarna är högre än de flesta andra bilar i samma storlek, vilket kommer sig av konstruktionen med ett högt golv där drivlinan är inskuffad.

Drivlinan är ett seriellt plug in-hybridsystem utvecklat av Lotus Engineering, som för övrigt ägs av Proton. Det består av en trecylindrig 1,2-litersmotor som utvecklar 51 hästkrafter och kan köras på bensin, etanol eller metanol. Motorn är monterad på tvären framför passagerarutrymmet och dess enda uppgift är att driva en generator som laddar litiumjonbatterierna. Batterierna skickar sedan kraften till en elmotor som ger en maximal effekt på 75 kW och 240 Nm. 0-100 km/h går på 14 sekunder och toppfarten är 170 km/h. Bilarna kan köras enbart på el i upp till 50 kilometer.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!