Foto: Gunnar Ljungstedt / Bilsport

En A-traktors födelse

Efter ett långt liv som tjänstebil i Förlags AB Albinsson & Sjöbergs tjänst ska WUR364, en Volvo V70 från 2005, återuppstå som A-traktor. Hastighetsbegränsning, viktjustering och gallerbygge avrundas med en högtid i besiktningshallen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Denna artikel är skapad av tidningen Bilsport och publiceras i samarbete med Teknikens Värld.

Ny serie: Så bygger du A-traktor enligt nya reglerna!

Teknikens Världs samarbetspartner, tidningen Bilsport, bygger en A-traktor i projektbilsform, och det ska bli ett mönsterbygge! Syftet är att göra något som de flesta kan gå iland med, både arbetsmässigt och ekonomiskt. En handbok i att bygga A-traktor. Nu bygger vi på Volvo V70, landets mest tillgängliga bil – men det mesta vi lär oss längs vägen kommer att vara applicerbart oavsett om du väljer att bygga på en DeSoto Fireflite eller en Suzuki Jimny.

Förutom att visa och beskriva hur vi bygger, kommer vi att avhandla andra vägar som besiktningsmannen Anders Eriksson på Opus tycker är bra – och även berätta om kreativa idéer som inte alls är bra. Ett uppslagsverk för traktorbyggaren, i fem delar. Hänger du med? Det här blir kul!

Del 3 av 5
Övriga publicerade delar i denna serie hittar du här.

I Örebro lyser det i ett garage. Varför är en custombilsbyggarlegend och en Street Week-trimmarfantom inblandade i ett A-traktorbygge?

När jag i förbifarten frågade Mats Thollander om han kunde hjälpa oss med ”lite jobb” på A-traktorn tackade han ja utan betänketid. Sonen William var lika snabb. Det är något med A-traktorer som ligger de flesta bilbyggarna varmt om hjärtat. När ”vanliga människor” ser traktorn som något som bara är i vägen och ställer till besvär, ser bilbyggaren en inkörsport till motorhobbyn och en tillväxt i leden. Inte sällan var det den vägen de själva kom in i sin livslånga hobby.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!