090813-sommar-omkomna

En livräddande kris

Årets sommartrafik blev säkrare än på länge. Färre har dött i sommar än någonsin tidigare. Tacka lågkonjunkturen för det.

Årets sommarsäsong har hittills varit en ovanligt bra sådan ur trafiksäkerhetssynpunkt. Sommartrafiken har skördat historiskt få dödsoffer. De senaste fem åren har i genomsnitt 50 personer omkommit i juni månad. I år omkom 26 personer i juni. Siffrorna för juli är än så länge preliminära men även de visar en klar minskning.

Enligt Vägverket beror det rekordlåga antalet omkomna på den ekonomiska lågkonjunkturen. Bättre bilar, vägar och lägre hastigheter anses också bidra, men det är ett sedan tidigare känt faktum att lågkonjunkturer sänker trafikdödligheten. Det kan, enligt Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket, delvis förklaras med att ungdomar ofta drabbas hårt när ekonomin tryter.

– När de får det sämre ekonomiskt ställt åker de inte och köper bilar eller kanske inte ens tar körkort. Det är därför vi ser siffror nu som vi aldrig sett maken till, säger Tingvall till TT.

De senaste årens ekonomiska svacka är långt ifrån den första och det är heller inte första gången antalet trafikdöda minskar. Även i sviterna av det tidiga 1990-talets kris sjönk siffrorna markant. Claes Tingvall konstaterar dock att det brukar gå upp igen i bättre tider, men då har saker och ting hunnit förbättrats så att det aldrig går upp till den gamla nivån igen.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!