I början av maj kraschade Joshua Brown så pass allvarligt att han omkom när varken han eller hans Tesla Model S med aktiverad autopilot upptäckte en korsande lastbil. I förrförra veckan slog en Tesla Model X runt i Pennsylvania på grund av, som föraren hävdar det, att autopilot-funktionen inte agerade korrekt. Och nu sägs det ha hänt igen. I lördags körde en förare med passagerare i en Model X på en mörk landsväg klockan två på natten i Montana. Tesla Autopilot var enligt föraren aktiverad och inställd för en hastighet på mellan 90 och 96 km/h.
Plötsligt avvek bilen från vägen och körde in i ett trästaket som slet sönder större delen av bilens högersida. Bilen sägs vara mer eller mindre redo för skroten. Inga personskador uppstod, däremot var det problem att få kontakt med Teslas assistans eftersom det saknas täckning för både telefon och Internet i området.
Många på Tesla-forumet har ifrågasatt om autopiloten verkligen var påslagen eller om den används som en undanflykt, men föraren av bilen bedyrar att den var aktiv och att han nu med stort intresse följer Teslas informationsinsamling från bilen.
Många anser också att det är ren idioti att föraren använde autopiloten på en så pass mörk landsväg mitt i natten och att farter på 90-96 km/h är på tok för högt för vägen som enligt uppgift har en hastighetsbegränsning på 88 km/h.
Föraren ska ha sagt att vägen saknade vägmarkeringar, något som Tesla Autopilot inte är designad för att kunna hantera. Men han påpekar också att då ska bilen påkalla förarens uppmärksamhet, inte köra av vägen. Dock kan man på bilderna från olycksplatsen se vägmarkeringar.
Teslas självkörande funktion Autopilot är inte färdigutvecklad och befinner sig i ett så kallat betastadie. Tesla menar att autopiloten är färdigutvecklad först när den har använts under totalt en miljard miles (161 miljoner mil) ute i verklig trafik med kunderna bakom ratten. Hittills har funktionen varit aktiv i drygt 20 miljoner mil, en åttondel av vad Tesla anser vara nödvändigt för systemets utveckling.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.