071129-nissan-x-trail-krocktest

Endast fyra stjärnor för Nissan X-Trail i Euro NCAP

Nu har Euro NCAP krocktestat nya Nissan X-Trail och den fick bara fyra stjärnor i betyg, samma som vid testet 2002 då förra generationen testades. Det är inte första gången X-Trail visar upp svagheter. I Teknikens Värld älgtest i somras visade den sig undermålig.

I somras testade Teknikens Värld fem familjesuvar där nya generationens Nissan X-Trail var en av dem. I älgtestet visade bilen upp svagheter med breda sidosladdar på grund av för mjuka däck och undermålig ESP.

Nu är det dags för Nissan X-Trail att återigen visa upp svaga sidor när bilen nyligen testades i Euro NCAP. Av en så här ny suv förväntar man sig full pott, det vill säga fem stjärnor. Inte minst sedan konkurrenterna Land Rover Freelander 2 och Volkswagen Tiguan fick högsta betyg i krocktesterna.

Euro NCAP själva skriver på sin hemsida att X-Trail ses som en besvikelse då bilen bara fick fyra stjärnor i vuxenskyddet samtidigt som den är bland de bäst testade någonsin när det gäller barnskyddet – fyra stjärnor av fem och 43 poäng. Antagligen en besvikelse även för Nissan.

I vuxenskyddet fick alltså Nissan X-Trail fyra stjärnor med en sammanlagd poängsumma på 30. Dessa är uppdelade på frontkollision 9 poäng, sidokollision 16, bältespåminnare 3 och stolpkollision 2.

Vid frontkollisionen förblev kupéutrymmet intakt. Skyddet för förarens nacke ansågs vara svagt då nacken böjdes bakåt i allt för hög grad. Instrumentbrädan utgjorde en risk för skador på förarens och passagerarens knän och lårben.

Vid sido- och stolpkollisionerna fick bilen maximala poäng och inget att anmärka på.

I barnskyddet fick X-Trail fyra stjärnor av fem möjliga. En poäng på 43 uppnåddes. Skyddet för barn på tre år gav maxpoäng vid front- och sidokollisionerna. Anmärkningar gjordes på ISOFIX-fästena bak som var dåligt utmärkta.

I fotgängarskyddet blev betyget två av fyra möjliga stjärnor. Framkanten av huven gav inga poäng på grund av dåligt skydd för fotgängarnas ben. Huven gav övervägande dåligt skydd för vuxna fotgängares huvud.

Euro NCAP – Nissan X-Trail

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!