100614-epa-10-snålaste

EPA listar de 10 snålaste bilarna

Det var bättre förr. I alla fall om vi ska tro den amerikanska motsvarigheten till Naturvårdsverket som har listat de tio snålaste bilmodellerna sedan 1984. Listan visar också vilken japan som har lett snålracet.

Det är lätt att tro att personbilarna har blivit mycket snålare bara under de senaste åren. Men riktigt så är det kanske inte. Amerikanernas motsvarighet till svenska Naturvårdsverket – EPA (Environmental Protection Agency) har sammanställt en lista över de tio bilmodeller som enligt deras beräkningar är de snålaste som sålts i USA sedan 1984. Ur europeisk synvinkel haltar listan en aning eftersom dieselbilarna lyser med sin frånvaro.

Den som tror att listan domineras av nya bilar har fel. Endast fem bilar är från 2000-talet, två är från 1990-talet och tre lanserades under 1980-talet. Visst finns nya modeller som Toyota Prius, Honda Civic och Honda Insight med och försvarar de nya bilarnas heder men gamla stötar såsom första generationen Insight, Chevrolet Sprint och Geo Metro visar att utvecklingen på miljösidan kanske inte har kommit så långt som man kan tro. Detta understryks av att förstaplatsen innehas av 2000 års Honda Insight som är svårslagen med sin blandade förbrukning på 0,34 l/mil.

EPA:s topp-tio visar också att Honda har varit framträdande med flera snåla modeller, detta till trots har Toyota fått mest uppmärksamhet för sina hybridmodeller de senaste åren. Inte mindre än fem Honda-modeller platsar på EPA:s lista, medan endast två Toyota-bilar kvalar in, båda Prius-modeller.

Extern länk

Se EPA:s lista i helhet

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!