Etanolbilen allt mer populär

Enligt en färsk undersökning från bilbranschen säljs det fler diesel- och miljöbilar av olika modeller än det säljs traditionella bensinbilar.

Av undersökningen som presenteras av bilindustriföreningen Bil Sweden framgår det att försäljningen av etanolbilar ökar väldigt snabbt just nu med 14,5 procents andel i oktober och 10,8 procent hittills under året. Det mesta pekar på en fortsatt kraftig ökning då många modeller som just nu börjat säljas ännu inte kommit ut på vägarna och därmed inte syns i registreringsstatistiken. 

Under nästa år kommer det att erbjudas ännu fler miljöbilsmodeller, däribland etanolbilar. Allt detta talar enligt BIL Sweden för att utvecklingen av andrahandsvärden på miljöbilar kommer att fortsätta att öka precis som de gjort på dieselbilar i takt med att dieselförsäljningen ökat dramatiskt.

- Ett exempel är etanolbilen Ford Focus, vilken funnits länge på marknaden, som har upp till 10 000 kronor högre andrahandsvärde än motsvarande bensinbil, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

Även för Saab 9-5 visar ett leasingföretag att av 134 avslutade affärer (57 etanolbilar och 77 bensinbilar) har etanolbilarna högre andrahandsvärde än motsvarande bensinbil. 

- Sverige är världsledande när det gäller andelen nyregistrerade miljöbilar, där etanol är ett av flera alternativ. Det går inte att omedelbart avfärda alla alternativ som tas fram till bensin, fortsätter Bertil Moldén.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!