100120-etanol-ökar-utsläpp

”Etanolen ökar utsläppen”

Den svenska etanolsatsningen har inte minskat koldioxidutsläppen, tvärtom. Enligt nya forskningsrön beräknas det svenska etanolprogrammet ha ökat koldioxidutsläppen med 20 miljoner ton. Detta enligt en ny rapport från Expertgruppen för miljöstudier.

 Antagandena om etanolens koldioxidneutralitet är direkt felaktiga. Den slutsatsen drar Expertgruppen för miljöstudier i sin rapport Etanolens koldioxideffekter – En översikt av forskningsläget,som har lämnats över till Finansdepartementet. Finansdepartementets expertgrupp, under ledning av Junilistans partiledare Sören Wibe, beräknar att det svenska etanolprogrammet har lett till 20 miljoner ton ökade koldioxidutsläpp sedan år 2000, jämfört med om motsvarande transporter utförts med bensin. Etanolprogrammen i USA och EU beräknas leda till ökade globala utsläpp av koldioxid under de närmaste 50-60 åren.

Sören Wibe skriver i debattartikel i Svenska Dagbladet på tisdagen att den svenska etanolsatsningen bör slopas. Det skulle gynna miljön, ekonomin och världens fattiga. Enligt rapporten har etanolprogrammet oväntade effekter på bland annat energi- och drivmedelsmarknaderna samt marknaderna för livsmedel och jordbruksmark. Expertgruppen förklarar det hela med tre förhållanden: För det första antas subventionering av etanol leda till att transporterna ökar, för det andra anses etanoltillverkningen vara mer energiintensiv än framställningen av bensin. Den tredje och mest betydelsefulla effekten är enligt rapporten att etanolen påverkar markanvändningen. Etanolgrödornas utbredning tar jordbruksmark i anspråk, vilket minskar utbudet av livsmedel eller djurfoder på världsmarknaden. Detta leder i sin tur till att priserna på dessa produkter höjs och att ny mark uppodlas någon annanstans i världen. Nyodling av mark frigör stora mängder koldioxid till atmosfären, enligt rapporten.

Expertgruppens rapport har redan stött på kritik från Gröna Bilister som tycker att Sören Wibe och hans grupp bortser från etanolens ursprung.

– Den etanol vi använder i Sverige, E85, kommer från verifierat hållbar sockerrörsetanol, odlad över två tusen kilometer sydöst om Brasiliens regnskogar, medan etanolen som låginblandas i bensin huvudsakligen kommer från Norrköping men också är vinrester som annars skulle slängts. Detta bortser Junilistans Sören Wibe från när han sågar all etanolproduktion, säger Jakob Lagercrantz, ordförande i Gröna Bilister.

Läs mer

Läs hela rapporten

Etanolens koldioxideffekter – En översikt av forskningsläget (pdf)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!