Etanolpriset höjs med 55 öre – dyrare köra med E85 än med bensin

I dag, måndag 2 november, höjs priset på etanol (E85) med hela 55 öre till 9,84 kronor per liter. Anledningen sägs vara att det nu är dags för vinteretanol, det vill säga att andelen bensin i miljöbränslet E85 blir högre. Det innebär också att det blir halvkronan dyrare med E85 i tanken än bensin.

I dag höjer de ledande bensinbolagen priset på drivmedlet etanol, alltså E85. Anledningen till prishöjningen är att andelen bensin, som vanligtvis ligger på 15 procent, höjs till en andel om 25 procent (alltså blir E85 i stället E75). Anledningen till den ökade bensinandelen är den annalkande vintern.

Priset höjs med 55 öre per liter och landar på 9,84 kronor per liter. Med tanke på att etanolbilar, exempelvis Saab BioPower och Volvo FlexiFuel, drar mer med etanol än bensin i tanken blir det nu dyrare att köra miljövänligt än med fossilt bränsle i tanken. Gröna Bilister har räknat ut att det per mil blir 40-60 öre dyrare att köra bilen när man tankar etanol.

– Detta är ännu ett svek mot miljöfordonsägarna och miljön. Men det är dessutom ett svek mot en stark miljöutveckling som nu riskerar att helt avstanna. Regeringens passivitet är oförklarlig, kommenterar Jakob Lagercrantz, ordförande i Gröna Bilister, dagens prishöjning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet