100528-eu bilverkstäder

EU-beslut: Biltillverkare får ej gynna märkesverkstäder

Ett alltid lika omdiskuterat ämne är märkesverkstäder och deras ibland monopollika ställning för att garantier och liknande ska gälla. Men nu ska det bli ett minne blott sedan EU-kommissionen i går beslutat om att ta från märkesverkstäderna deras dominans.

Konkurrensen i bilbranschen är många gånger ganska skev. Biltillverkarna gynnar märkesverkstäderna medan de oberoende bilverkstäderna får kämpa med näbbar och klor för att ens kunna komma in i matchen. Ofta har oberoende verkstäder svårt att få tillgång till reservdelar samt utbildning och information från biltillverkare. Tidigare undersökningar visar att de märkesbundna bilföretagen tjänar mer pengar på service och underhåll än på själva bilförsäljningen.

Men nu ska det bli ändring på det hela, märkesverkstädernas starka ställning ska minskas samtidigt som de oberoende bilverkstäderna ska få en starkare ställning. Konkurrensen ska helt enkelt vara på lika villkor. Detta tack vare ett beslut av EU-kommissionen i Bryssel i går där de satte upp nya konkurrensregler för bilbranschen. De nya reglerna ska gälla redan från och med 1 juni i år. Helt enkelt handlar det om att biltillverkarna inte längre ska få gynna märkesverkstäderna.

– Vi hoppas att det här pressar ned priserna för den som behöver göra underhåll eller reparera sin bil, säger den ansvarige EU-kommissionären Joaquin Almunia till SVT Rapport.

Från och med den 1 juni, alltså om fyra dagar, blir det även förbjudet för biltillverkare att koppla garantier till att service och underhåll måste göras på märkesverkstäder.

– Nu vill vi stärka de oberoende verkstädernas ställning, och vi hoppas att bilägarna letar efter bästa alternativ bland verkstäderna, säger EU-kommissionären Joaqin Almunia.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!