090206-volvo-lån-eu

EU kan sätta stopp för Volvos nödlån

Volvo PV:s nödlån på fem miljarder kronor från Europeiska investeringsbanken kan stoppas av EU:s konkurrenskommissionär Nelli Kroes. Frågan har orsakat en konflikt mellan två EU-organ och Volvo riskerar att hamna i kläm.

 EU:s konkurrenskommissionär Nellie Kroes vänder sig mot att Europeiska investeringsbanken, EIB, kräver att den svenska staten garanterar 100 procent av Volvos nödlån på 5 miljarder kronor. Kroes kan endast acceptera 90 procents statsgaranti.

– Det är en tydlig konflikt mellan två EU-organ och jag vet i dagsläget inte hur vi ska lösa den här saken, säger ämnesråd Bengt Wennerstein på näringsdepartementet till Dagens Industri.

Wennersteins förhandlingar med EIB, konkurrenskommissionären och Volvo PV hoppas resultera i ett kompromissförslag som ska läggas fram nästa vecka. Ett stort problem för Volvo är dock företagets låga kreditbetyg som gör det svårt att låna så här mycket pengar på annat sätt än genom EIB. Utan ett lån från EIB riskerar Volvo att hamna i en mycket trängd sits.

Volvos nödlån ska framförallt finansiera ett utvecklingsprojekt i Skövde och Göteborg som totalt kostar tolv miljarder kronor, rapporterar Dagens Industri. I projektet ska man ta fram nya motorer med låga utsläpp samt nya plattformar för framtida bilmodeller. Investeringen ska se till att Volvo klarar EU-kravet på ett genomsnittsutsläpp av maximalt 130 gram koldioxid per kilometer till år 2015. Enligt Dagens Industri ska det dessutom tas fram en hybridlösning som ska vara färdig för marknaden 2012.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!