080903-eu-koldioxidregler

EU lättar på koldioxidregler

EU har nu tagit ett första steg mot att lätta på koldioxidreglerna. Enligt ett nytt förslag kan flexifuelbilar komma att näst intill undantas från EU-kravet på max 130 gram koldioxid per kilometer senast 2012.

EU-parlamentets industriutskott röstade i måndags igenom ett förslag som kan ge stor lindring till etanolbilar. Det blev en kompromiss som innebär att bilar som kan köras på etanol och andra biobränslen får en tredjedels mindre regelbörda. Hittills har alla etanolbilar räknats som vilka bensinbilar som helst när det gäller koldioxidutsläpp. EU:s krav på att alla bilar ska släppa ut max 130 gram koldioxid per kilometer år 2012 har omfattat bilar , oavsett om de drivs av etanol eller inte. Men enligt det nya förslaget ska de alltså få en 30 procentig-koldioxidrabatt, något som är glädjande för den svenska etanolsatsningen. EU-parlamentets Industriutskott ställde sig dessutom bakom en lättning på kravet att biltillverkarnas hela flottor ska släppa ut max 130 g/km senast 2012. Det nya förslaget innebär att 60 procent av biltillverkarnas flottor ska klara kraven 2012, 70 procent år 2013, 80 procent år 2014 och 100 procent år 2014.

Industriutskottets förslag är dock inte beslutande. På tisdag nästa vecka kommer frågan till miljöutskottet i EU-parlamentet som ska ta ställning. I oktober ska frågan sedan upp i EU-parlamentet och därefter ska EU-kommissionen och regeringarna godkänna förslaget. Det nya förslaget har redan mött hårt motstånd från miljörörelsen. Naturskyddsföreningen varnar för att reglerna urvattnas och att de tappar all effekt. De menar i stället att flexifuelanpassning borde vara obligatorisk för alla bilar.

– Eftersom bilarna, enligt industrin själv, inte skulle bli dyrare med flexifuel som standard, så är den rimliga lösningen att utrustningen görs obligatorisk och att bilar med flexifuel-utrustning inte får några undantag. Då kan vi samtidigt gynna förnybara drivmedel och driva fram en mera bränslesnål bilpark, säger Svante Axelsson generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!