080806-bilar-kommunicera

EU vill få bilar att tala med varandra

I går tog EU-kommissionen ett beslut som för oss trafikanter närmare verkligheten med bilar som kommunicerar med varandra. Ett nyutvecklat system gör att bilarna inom en snar framtid ska kunna varna varandra för till exempel halka och köbildning.

– Dagens beslut av EU-kommissionen är ett avgörande steg mot det europeiska målet för att reducera trafikolyckor, sa Viviane Reding, kommissionär för informationssamhälle och medier, i går.

Det Viviane Reding syftar på är utvecklingen av ett enhetligt europeiskt kommunikationssystem ämnat för vägarna på vår kontinent. Med systemet ska framtidens bilar kunna kommunicera med varandra och på så vis varna för olika faror, till exempel hala vägpartier och trafikstockningar/köer.

I sitt uttalande nämnde Viviane Reding att så mycket som 24 procent av européernas körtid spenderas mer eller mindre stillastående i trafikstockningar. Enligt beräkningar skulle all denna ”dötid” kosta EU motsvarande 756 miljarder kronor år 2010. Så systemet är menat att effektivisera körtiden och på så sätt spara pengar.

Ett annat användningsområde skulle också kunna vara att trafikmeddelandecentraler via sändare längs med vägarna får möjlighet att informera bilarna om blockerade vägar och samtidigt meddela om bästa alternativa väg.

En annan aspekt med kommunikationssystemet är att få ner den höga olycksstatistiken inom EU. Under 2006 dog fler än 42 000 personer i trafikolyckor medan över 1,6 miljoner skadade sig.

EU-kommissionens talesman Martin Selmayr betonade att gårdagens beslut ger bilindustrin grönt ljus för installation av systemet i bilarna. Däremot innebär det inte i dagsläget att europeiska trafikanter har någon skyldighet att skaffa eller använda tekniken när den blir tillgänglig. Martin Selmayr sa också att tekniken redan finns i dag så det är bara för fordons- och telekomindustrin att implementera det i bilarna. Detta har inte varit möjligt tidigare eftersom det europeiska bredbandsnätet då inte var utbrett.

Han nämnde inget datum för när systemet ska kunna tas i bruk. Däremot har andra europeiska källor sagt att förhoppningar finns om tillgänglighet redan 2010-2011.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!