100504-eu-elbilsstandard

EU vill snabba på elbilsstandard

Standardisering av infrastruktur för elbilar är ett viktigt steg mot fler elbilar i trafiken och nu vill EU-kommissionen skynda på arbetet. Biltillverkarna har redan börjat lansera elbilar och det börjar bli bråttom att få till stånd en standard för laddstationer.

 För att underlätta utvecklingen mot fler elbilar på Europas vägar har EU-kommissionen lagt fram planer på att stödja ett nät av laddstationer runt om i EU. Ambitionen är att även ta fram europeiska säkerhetsnormer och tekniska standarder för laddstationer. Allt detta ska vara klart redan nästa år. Anledningen till brådskan är att flera biltillverkare redan har lanserat elbilar eller planerar att göra det inom de närmaste tolv månaderna. Mitsubishi, Citroën och Peugeot är till exempel redan på gång med sina elbilar i-Miev, C-Zero och iOn. Renault är dessutom redo att lansera två elbilar nästa år.

EU-kommissionens planerade standardisering av infrastrukturen för elbilar ingår i en strategi för att få ut fler miljöbilar på marknaden, vilket anses vara avgörande för att ge en skjuts åt bilindustrin samtidigt som det ska minska oljeberoendet. Enligt EU-kommissionen är politiker och näringslivsexperter eniga om att gröna transportmedel kan få svårt att slå igenom i EU om det inte finns en genomtänkt och gemensam strategi. Kommissionen medger att Europas bilpark fortfarande är beroende av konventionella förbränningsmotorer, för att ersätta dessa måste biltillverkarna finna sätt att sänka priserna, förbättra räckvidden samt etablera nätverk av laddstationer för elbilar. Kritikerna ifrågasätter om EU-standarderna kommer att bli färdiga i tid och påpekar risken att privata investerare lägger ned pengar på sådant de sedan måste göra om. En omställning till en elberoende bilpark anses dessutom få ringa effekt så länge elen kommer från kolkraftverk.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!