100128-euro ncap 2009

Euro NCAP rankar 2009 års säkraste bilar

Under förra året hann Euro NCAP med att krocktesta 33 olika bilmodeller. Nu har de sammanställt alla resultat i en lång lista och dessutom listat de fem säkraste bilarna utifrån krocksäkerhetssynpunkt. På fjärde plats hittar vi en rolig ”överraskning”.

Vi börjar med den tråkiga biten av den årssammanställning som Euro NCAP i dag presenterar. Sammanställningen består av 48 bilmodeller (33 nya + 15 uppgraderade från det gamla krocktestsystemet). Sämst resultat under 2009 erhöll de båda japanska bilarna Suzuki Alto och Toyota Urban Cruiser. De nådde endast tre stjärnor i totalbetyget, svagt. De var faktiskt de enda bilarna som inte klarade av fyra eller fem stjärnor.

Över till den mer roliga biten, det vill säga de bilar som stod ut mest i krocktesterna. Euro NCAP har gjort en topp-fem-listan innehållandes de sju säkraste bilar. På plats fem samsas tre bilar då de inte går att skilja åt säkerhetsmässigt.

Topp-fem-listan ser ut som följer:

1. Volkswagen Golf VI

2. Honda Insight

3. Toyota Prius

4. Hyundai i20

5. Opel Astra, Toyota Avensis och Volvo XC60

Roligt att en sydkoreansk bil, Hyundai i20, har slagit sin in mitt i toppkvintetten som i övrigt består av europeiska och japanska bilar.

Listan visar också, som Euro NCAP påpekar, att storleksmässigt mindre massproducerade bilar numera är lika mycket experter på säkerhet som större och dyrare bilar.

År 2009 var året då Euro NCAP gjorde om sitt betygssystem för att göra det ännu tuffare att komma upp i högsta betyget fem stjärnor och samtidigt sätta press på biltillverkarna att göra ännu säkrare bilar. Detta har lett till att tre viktiga parametrar har förbättrats under 2009 jämfört med tidigare år. Dessa tre är utbredningen av antisladdsystem som standardutrustning, bättre pisksnärtskydd samt mer fokus på fotgängarskyddet. Sistnämnda är något som Euro NCAP många gånger påpekat är för dåligt, men i och med förra årets förändringar har man sett en tydlig förbättring på det området hos många biltillverkare.

Speciellt tre bilar utmärkte sig i fotgängarskyddet förra året. Dessa var de båda hybridbilar Honda Insight och Toyota Prius samt den tredje, Subaru Impreza. Denna trio uppnådde betyg för fotgängarskyddet som överträffar de gränsvärden som Euro NCAP satt som krav för 2009. Betygen uppnådde i stället de krav som Euro NCAP tänker ställa från och med 2012.

En annan detalj som Euro NCAP framhäver från förra årets krocktester är bilar med hastighetsbegränsare. Tillverkarna som integrerat ett sådant system i vissa av sina modeller är de tre fransmännen Citroën, Peugeot och Renault samt lyxjapanen Infiniti. Med en hastighetsbegränsare i bilen kan föraren undvika att köra över tillåten hastighet.

Forskning utförd av Transport Research Laboratory visar att en förare som håller 25 procent högre hastighet än medelhastigheten löper sex gånger större risk för en olycka än vad en förare som håller medelhastigheten utsätter sig för.

2010 innebär en rad olika förändringar i Euro NCAP:s betygssystem för att göra det än mer tufft att uppnå maxbetyget fem stjärnor. Varje delprov blir så att säga hårdare. För att erhålla totalbetyget fem stjärnor måste en bil i vuxenskyddet klara av 80 procent i stället för som i dag 75 procent. När det gäller barnskyddet höjs tröskeln från 70 till 75 procent och när det gäller fotgängarskyddet höjs tröskeln från 25 till 40 procent. Då återstår det bara att se om biltillverkarna vässar sina olika modeller för att bli ännu bättre på de olika delgrenarna och därmed erhålla fem stjärnor under 2010.

Titta i bildgalleriet nedan och ta del av alla 48 testade och omtestade bilmodeller under 2009. Intressant läsning. Observera att det inte rör sig om en rangordnad lista utan alla bilmodeller är listade i bokstavsordning.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!