090827-euroncap-testresultat

Euro NCAP: Renast är säkrast

Åtta nya bilar har genomlidit Euro NCAP:s tuffa krocktester. Sju av dem gick därifrån med högsta betyg och hybriderna Toyota Prius och Honda Insight briljerade med fotgängarskydd. För nya Citroën C3 blev det dock bara fyra stjärnor.

 De sju bilar som fick full pott i den europeiska trafiksäkerhetsorganisationen Euro NCAPs nya test är Honda Insight, Kia Sorento, Renault Grand Scenic, Skoda Yeti, Subaru Legacy, Toyota Prius och Volkswagen Polo. För den åttonde bilen som testades, nyligen presenterade Citroën C3, blev testet dock ett nederlag. Euro NCAPs nya regler säger att alla bilar måste ha antisladdsystem som standard på alla marknader för att få fem stjärnor. När bilen börjar säljas i Sverige blir det säkerhetshöjande systemet standard, men så är det inte på alla marknader. Även C3 Picasso fick nyligen fyra stjärnor i stället för fem av just den anledningen. Citroën har varit snabba med att kommentera det nya testresultatet och påpekar att nya C3 i princip är en femstjärnig bil, om det inte vore för punkten med antisladdsystemet. De har dock inte några planer på att ändra sin policy.

Det är dock inte bara avsaknaden av antisladdsystem Euro NCAP anmärker på. Whiplash-skyddet i C3 anses inte hålla måttet. Annars är just whiplash-skydd ett område där Euro NCAP noterar att många biltillverkare har tagit sig i kragen. I detta senaste test har Honda Insight, Kia Sorento och Skoda Yeti utrustats med system som anses särskilt bra.

Euro NCAPs Michiel van Ratingen påpekar det fortfarande finns mer att önska inom fotgängarskydd. Förra året levde knappt 25 procent av de testade bilarna upp till kraven för att få två stjärnor. Men det görs framsteg på området och det bevisas framförallt av de två nya hybridbilarna Honda Insight och Toyota Prius som får idel lovord för sin skonsamhet mot fotgängare. De får inte bara fem stjärnor enligt Euro NCAPs nuvarande krav, de lever även upp till de krav som ska införas 2012.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!