071211-europa-usa-bilar

Europa är ikapp USA

USA:s tid som världens största bilmarknad kan snart vara över. Och nej, det är inte Kina som är på väg att springa om. Ökande efterfrågan i östra och centrala Europa kan göra vår kontinent till världens största bilmarknad.

Det är till stor del de östra och centrala regionerna som står för den ökade försäljningen av bilar i Europa. Etablerade marknader som Storbritannien och Italien har också ökat den senaste tiden. Totalt har Europas bilkonsumtion ökat med 1,9 procent i år.

Länge har USA varit den klart största marknaden. 2006 såldes drygt 16 miljoner bilar i USA. Den siffran kan med nöd och näppe uppnås till årets slut. Under det här årets första tio månader såldes 13 583 559 bilar på den amerikanska marknaden. Under samma period i Europa gick det åt 13 572 669 bilar, enligt Automotive News. Det amerikanska övertaget är alltså inte mer än cirka 10 000 bilar. Detta kan man jämföra med förra året då det var cirka 740 000 till USA:s fördel.

Samtidigt som den europeiska marknaden har vuxit har det stegrande bensinpriset i USA lett till det motsatta i USA. Säkerligen har även den omtalade kreditkrisen haft en negativ inverkan på de amerikanska kunderna. Analytiker tror nu att försäljningssiffrorna för de två marknaderna ifråga stannar vid omkring 16 miljoner vid årets slut. Europa förväntas inta en klar ledarposition 2008.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!