091113-brilliance konkurs

Europeisk kinabilsimportör i konkurs

Kinesiska biltillverkaren Brilliance började förrförra året saluföra den ur krocksäkerhetsynpunkt livsfarliga modellen BS6. Men försäljningen gick inte helt otippat trögt och nu har den europeiska importören ansökt om konkurs.

Under 2007 tog sig det Luxemburg-baserade företaget HSO Motors an importen av kinesiska bilmärket Brilliance. Ett bilmärke som du säkert känner igen sedan tidigare med tanke på deras bilmodellers obefintliga krocksäkerhet. Tyska ADAC krocktestade modellen BS6 för drygt två år sedan och delade ut krocksäkerhetsbetyget en stjärna av maximalt fem.

Trots det usla krockskyddet sade Brilliance att det inte skulle påverka försäljningen. Med hjälp av olika säkerhetsorganisationer och modifieringar på bilen skulle krocksäkerheten höjas och allt skulle vara frid och fröjd och bilen skulle sälja. Men icke!

Sedan 2007 har endast 4 000 bilar sålts i Europa och nu har alltså den europeiska importören HSO Motors på grund av de svaga försäljningssiffrorna ansökt om konkurs. De europeiska bilköparna hade alltså inte glömt bilens usla resultat i krocktestet, eller ja, förutom de 4 000 kunder som ändå köpte bilen.

Men Brilliance ger inte upp på grund av importörens konkursansökan och svag försäljning. Brilliance säger att de själva ska ta över verksamheten i Europa och satsa ännu hårdare genom att lansera modellen BS4 Kombi på vår kontinent.

Brilliance är Kinas åttonde största biltillverkare med 285 000 sålda bilar förra året.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!