EU:s besked hårt slag mot Saab och Volvo

Så kom det väntade beskedet från EU-kommissionen under gårdagen. Senast 2008 ska ett lagförslag läggas fram som innebär bland annat att koldioxidutsläppen för bilar tillverkade inom EU från 2012 inte får överstiga 130 g/km.

Diskussionerna kommer att bli många och långa, komprommisser och förslag kommer att läggas fram men i slutändan ska ändå miljön bli vinnaren. Ungefär så kan man tolka gårdagens budskap från EU-kommissionen som slår hårt mot Europeisk bilindustri, framförallt den tyska och svenska.

Det är fortfarande oklart vad det är som inte får överstiga 130 g/km men det talas mycket om att det är ett bilmärkes snittutsläpp för samtliga modeller. I Tyskland fick beskedet starka motreaktioner, till exempel sa näringsministern Michael Glos i den tyska upplagan av Financial Times att det är omöjligt att genomföra för tysk bilindustri.

I Sverige är det än så länge ganska tyst, varken näringsminister Maud Olofsson eller bilföretagen har velat göra något större utspel. Saab Automobiles presschef Örjan Åslund sa till E24.se att det slår väldigt hårt mot både Saab och Volvo eftersom etanolmotorer inte tas med i beräkningen.

- I Europa är alla bilar certifierade för bensin men ingen för E85. Det finns ingen officiell uträkning för utsläppen från etanolbränsle. Vi får inte räkna med de positiva effekterna från BioPower-motorn och det känns konstigt, säger Örjan Åslund. Han vidhåller dock att han inte läst hela förslaget ordentligt ännu.

Enligt Saabs egna mätningar släpper deras BioPower-motor endast ut 46 g/km när den körs på etanol.

EU-kommissionen meddelade att målet på sikt är att fort få ner gränsen till 120 g/km som det var tänkt från början (130 g/km är en del av en kompromiss) och att forskning som kan ta utsläppen ner till 95 g/km senast 2020 ska stödjas. EU-länderna föreslås också att skatta bort de största miljöbovarna i trafiken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!