071108-nya-skoda-superb

Exklusiv provkörning av kommande Skoda Superb

Som enda nordiska media kör Teknikens Värld en prototyp av kommande Skoda Superb. Daniel Frodin rapporterar från ett hett Death Valley i Kalifornien.

Bilen jag precis kört är en prototyp, inte ens en förseriebil alltså. Det syns tydligast på delar av interiören där plastkanter inte är avslipade, vissa detaljer sitter dessutom lite löst. Saker som självklart ändras både till förseriebilar och framför allt produktionsbilen.

De två bilar som finns här har nyligen genomgått de sista avgasreningstesterna här i den stekheta öknen. Stora tygsjok är fastspända över både front och akter, så vi kan inte se den definitiva formen.

Men vi kan i alla fall konstatera att nya Skoda Superb har växt på bredd och längd. Trots det ska vikten ha minskats, enligt ingenjörerna.

Utrymmena är, precis som i nuvarande version, slösande stora. Baksätet håller klar limousineklass. Kommande Superb är betydligt roligare att köra än den gamla. Chassit är inte sportigt men tajtare och understyrningen inte lika markant. 

Häftigast är att bilen kommer att få en baklucka som kombinerar sedan och kombicoupé. Du öppnar lilla luckan när små saker ska in och stora luckan när du ska få in kylskåpet. Hur bra denna lösning funkar i praktiken får vi återkomma till vid senare riktig provkörning.

Volymmotorn i Sverige väntas bli 1,8 TFSI på 160 hästkrafter. En 1,4 TSI på 125 hästkrafter kommer också att finnas liksom en bensin-V6. På dieselsidan finns en 1,9 TDI på 110 hästar samt 2,0 på 140. Troligtvis också en V6-diesel senare. 

Bilen visas på Genèvesalongen 4 mars nästa år. Då får vi se hela designen.

Vi kan i alla fall konstatera att Superb ryckt upp sig körmässigt men behåller sina fina utrymmen och blivit ännu något tystare.

Läs provkörning av Skoda Superb i nummer 25 av Teknikens Värld.

Fler spionbilder på nya Skoda Superb (utan kamouflage)

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!