Extra fartkontroller vid skolstart

På måndag börjar cirka en miljon barn skolan efter sommarens uppehåll. I samband med skolstarten kommer polisen sätta in extra resurser för att kontrollera hastigheten vid landets skolor.

Stressade föräldrar som ska hinna lämna av barnen innan skolan är en riskfaktor när skolterminen börjar nästa vecka. Därför samverkar polisen med Trafikverket, NTF och SKL för att se till att hastigheterna hålls nere.

 – Det är väsentligt större risk för en fotgängare att dö om man blir påkörd i 50 kilometer i timmen än i 30. Därför är det väldigt viktigt att fler håller den skyltade 30-gränsen där det ju visats många oskyddade trafikanter, säger Bengt Svensson, poliskommissarie vid Rikspolisstyrelsen i ett pressmeddelande.

 Bland fortkörarna är det papporna som syndar mest. Under 2011 fick 27 000 förare böter på 30-sträckor över hela landet. Av de som bötfälldes var sju av tio män. Av de som körde mer än 30 kilometer i timmen över fartgränsen hoppade andelen upp till 84 procent män.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr