Foto: Polisen

Extra många poliskontroller nästa vecka

Bilbältesanvändningen är inte helt i topp runt om i Sverige och polisen kommer därför i nästa vecka att placera ut fler kontroller längs med vägarna för att kontrollera att bilbältena verkligen används.

Användandet av bilbälte har blivit allt bättre i Sverige de senaste åren, men statistiken är ändå inte helt tillfredsställande. Vid NTF:s senaste mätning av bilbältesanvändningen i Sverige visade det sig att 98 procent av bilförarna använder bälte medan endast 85 procent av passagerarna gör det. Snittet är alltså att knappt var tionde i bil inte använder bilbälte, men i vissa län i landet är siffrorna sämre, exempelvis i boende i Kalmar, Västerbotten och Värmland som är sämst på bilbältesanvändning i Sverige.

I en gemensam europeisk insats nästa vecka går svensk polis man ur huse för att kontrollera bilbältesanvändningen på gator och vägar runt om i Sverige.

Skulle du eller någon passagerare åka utan bilbälte blir det 1 500 kronor i böter per person. Om någon av de obältade är under 15 år är bötesbeloppet 2 500 kronor per icke straffmyndig person.

Används bilbältet på rätt sätt halveras risken att skada sig själv och övriga i bilen. Barn under 135 centimeter ska åka bältad i bilbarnstol och gärna bakvänt så länge som möjligt, till 4-5 års ålder.

Även i bussar är det lag på att använda bälte. I långfärdsbussar är användningsnivån låg med mellan 65 och 75 procent bältade.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!