Foto: Polisen

Extra poliskontroller och däckrazzior

I samband med skolstarten denna vecka genomför polisen en insats i trafiken där framför allt hastigheten mäts. Nästa vecka är det fördjupad kontroll av fordons däckstatus.

I veckan är det många av landets skolor som har eller ska påbörja höstterminen, och som vanligt innebär det att polisen genomför en så kallad insatsvecka. Extra många poliskontroller finns då ute på vägarna för att mäta hastigheten och kontrollera nykterheten. Kontrollerna är främst placerade på 30-, 40- och 50-sträckor i närheten av skolor där många barn och ungdomar rör sig.

I nästa vecka ska däcken kontrolleras längs vägarna, men kontrollen är frivillig. Foto: Däckrazzia

Nästa vecka läggs fokus på fordons däck. Det är alltså då dags för däckrazzia, en insats som genomförs i samverkan mellan polisen, Energimyndigheten, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen.

Syftet med däckrazziaveckan är att påminna bilister om ansvaret att ha koll på sina däck och informera om varför detta är viktigt. Vid kontrollerna samlas även statistik in, bland annat om mönsterdjup, lufttryck i däcken samt hur många som kör med vinterdäck under sommarhalvåret.

Vid däckkontrollen genomför polisen även ordinarie trafikkontroll, det vill säga granskning av körkort och nykterhetsprov.

Nästa veckas däckrazzior genomförs i länen Västra Götaland, Gotland och Skåne. Däckkontrollen är frivillig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!