060728_frityrolja Foto: Joakim Andersson

F1-förare kör Dakarrally på frityrolja

Ett japanskt forskarteam planerar att köra en Toyota Land Cruiser i Dakarrallyt med en före detta Formel 1-förare bakom ratten. Med det upptåget vill de väcka medvetenhet om miljön.

Bilen som forskarna planerar att köra med är en Toyota Land Cruiser 100 som Toyota sponsrar med. Ställer den upp kommer den att bli den första bilen som går helt på biodiesel i tävlingen. 

Möjligheterna är stora med frityrolja, vilket forskarna vill visa genom att ställa upp i en av de hårdaste tävlingarna som finns.

Bakom ratten i den över 1 000 mil långa tävlingen blir före detta F1-föraren Ukyo Katayama.

"Jag vill bli den förste som klarar Dakarrallyt på ett ickefossilt bränsle", skriver Ukyo Katayama i sin blogg.

Från Lissabon till Dakar kommer det att behövas ungefär 10 000 liter frityrolja, en liter per kilometer. Oljan ger 20 procent mindre effekt än vanlig diesel men nästan all svart rök och utsläpp av svavelsyra försvinner, enligt forskarna. En nackdel med oljan är att den stinker.

All olja kommer doneras från studenter på universitet där forskningen skett, universitetets kafeteria och restauranger. Sedan raffineras oljan av en lokal biobränslefabrik.

Starten i Dakarrallyt går den förste januari.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!