100319-farliga-vägar

Få farliga vägar åtgärdade

Våren 2009 kartlade Motormännen Sveriges farligaste vägar. Ett år senare har de nu gjort en uppföljning för att se vad som har hänt. Få vägar har åtgärdats, det vanligaste är att hastigheten har sänkts.

 I Motormännens trafiksäkerhetskampanj förra våren märktes Sveriges farligaste vägar ut. Syftet var att visa att det behövs större satsningar på vägnätet. Motormännen konstaterade att inte ens hälften av vägarna levde upp till godkänd nivå, på de underkända vägarna ansågs risken för dödliga och svåra skador vid en trafikolycka vara stor.

När Motormännen nu granskat vägarna igen konstaterar de att mycket lite har hänt. Var femte väg har blivit mötesfri, men 80 % av vägarna har bara fått mitträfflor, sänkt hastighet eller fartkamera. Det är bara kortsiktiga åtgärder i väntan på ombyggnad anser Motormännen. Den största skillnaden är att många vägar har fått sänkta hastighetsbegränsningar.

– Hastighetssänkningar har gjorts över hela landet, däremot ser vi att det finns stora regionala skillnader i vilka övriga åtgärder som Vägverket har genomfört. Det måste vara lika säkert att köra över hela Sverige. Det får inte vara så att vi bara får säkra vägar där det finns en stark opinion för ombyggnad, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Enligt Motormännen se åtgärderna på de farliga vägarna ut så här:

40 vägar har fått sänkt hastighet – 52,6 procent

25 vägar har fått mitträfflor – 32,9 procent

15 vägar har blivit mötesfria – 19,7 procent

9 vägar har fått fartkameror – 11,8 procent

Vägverkets stora projekt 2009 var hastighetsomläggningen på drygt 1 600 mil väg. 1 500 mil fick sänkt hastighet och på 160 mil höjdes hastigheten. Syftet var att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas standard.

Extern länk

Uppföljning av farliga vägar (pdf)

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet