090708-undersökn-drivmed

Få vill betala extra för miljöbränsle

Endast sex procent av Sveriges bilförare är beredda att betala merpriset för förnyelsebara bränslen. 30 procent vill inte betala något extra överhuvudtaget. Det visar en ny Sifo-undersökning.

 Endast sex procent av de tillfrågade i en ny Sifo-undersökning kan tänka sig att betala extra för att byta bensin eller diesel mot ett förnyelsebart bränsle. 1 000 personer tillfrågades i undersökningen som genomfördes i juni på uppdrag av Svenska Petroleuminstitutet (SPI) och 30 procent av dessa svarade att de inte är beredda att betala något extra överhuvudtaget.

– Undersökningen bekräftar reaktionen i marknaden, finansieringen av en kommande ökning av förnybara bränslen kan därmed bli en het potatis, säger Ulf Svahn, vd SPI.

I undersökningen ingick även frågor om hur stor del av bensin- och dieselförbrukningen i världen som kan bytas mot förnyelsebara drivmedel till år 2030. 24 procent av de tillfrågade trodde att man kan byta ut hälften av allt drivmedel mot förnybart i världen till år 2030. Enligt det internationella energiorganet IEA är det endast möjligt att byta ut fem procent av dagens drivmedel till förnyelsebara på global nivå.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!