110626-saab fack konkurs

Facken kan begära Saab i konkurs

Saab är i akut finansiell kris och de anställdas löneutbetalningar innan midsommarhelgen har uteblivit. Om Saab inte når en ekonomisk lösning innan söndagskvällens utgång blir det fortsatt tomma lönekuvert. Då, för de anställdas ekonomiska bästa, har facken möjligheten att begära Saab i konkurs.

Enligt uppgift ska styrelseordförande Victor Muller ha flugit kors och tvärs under helgen mellan olika möjliga Saab-partners, allt för att få in nya friska pengar i Saab. Pengarna kan vara livsavgörande för Saab då de anställda inte har fått sina löner utbetalda. Och om de anställda inte får några lönepengar i morgon måndag har facken möjligheten att ta ärendet till tingsrätten och begära Saab i konkurs.

Detta för att de anställda ska få sina löner utbetalda i form av den statliga lönegarantin som endast kan träda i kraft om Saab försätts i konkurs eller är föremål för en företagsrekonstruktion.

– Redan förra veckan började vi sammanställa betalningsuppmaningar till Saab-ledningen och det fortsätter vi med nästa vecka om inte lönerna kommer, säger Håkan Skött, ordförande för IF Metalls klubb på Saabfabriken, till SVT Rapport

– När de har lämnats in har bolaget sju dagar på sig att agera, sedan får vi se hur de svarar och ta beslut därefter, säger Håkan Skött om något som kan bli verklighet trots att det för Saab är värsta scenariot.

Fastighetsaffären

Saab hoppas fortfarande på en försäljning av sina fastigheter som skulle inbringa omkring 300 miljoner kronor, en summa som skulle kunna täcka bland annat löneutbetalningarna.

Affären har dragit ut på tiden men det är inte Riksgälden eller regeringen som är proppen, som så många spekulerat i.

I stället är det fastighetsbolaget Hemfosa och dess fastighetsinvesterare som har valt att ha is i magen inför ett köp. Man vill ha tydliga besked från Saabs nya kinesiska partners och EIB om att pengar är på väg in i Saab. Hemfosas vd Jens Engwall nämner bland annat man vill se att Saab har en rimlig chans att överleva innan de bestämmer sig för att köpa.

Facklig majoritet i Saabs styrelse

Enligt SVT Rapport har det i dag kommit in uppgifter som säger att Saabs chefsjurist Kristina Geers har lämnat bolagsstyrelsen. Det innebär i så fall att det för tillfället är facken som har majoritet i Saabs styrelse.

Tillägg 2011-06-27 kl 13.45

Saab skickade tidigare i dag ut ett pressmeddelande som berättar om en kortsiktigt ekonomisk lösning. Ett kinesiskt företag, oklart vilket, ska ha lagt en order på 582 bilar från Saab vilket skulle inbringa motsvarande 120 miljoner kronor som skulle lösa problemet med de uteblivna utbetalningarna av löner till de anställda samt delvis täcka vissa fakturor från underleverantörer. Pengarna beräknas komma Saab till godo under innevarande vecka.

– Jag är nöjd med att kunna presentera detta avtal då det säkrar en nödvändig kortsiktig finansiering av Saab vilket ger oss möjlighet att betala ut lön till våra anställda, säger styrelseordförande Victor Muller i pressmeddelandet.

I dag har det också kommit fram att Saabs styrelse är en ren enmansshow för tillfället. Efter ytterligare avhopp under förra veckan, bland annat ovan nämnda chefsjurist samt nu också de fackliga representanterna, är Victor Muller ensam i företagets styrelse.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!