Fall framåt för USA-hjälp

Räddningspaketet till den amerikanska bilindustrin har nu fått godkänt både av President George Bush och representanthuset. Därmed tar förslaget ett stort kliv framåt. Men än är det inte helt klart att biltillverkarna får sina pengar, senaten utgör det sista, och största hindret.

Bush-administrationen och demokraterna i kongressen har kommit överens om de stora dragen i ett förslag till räddningspaket för USA:s krisdrabbade biltillverkare. Därefter röstar representanthuset igenom förslaget som kallas ”Bilindustrins finansierings- och omstruktueringslag”, med rösterna 237 för och 170 emot efter flera timmars debatt. Endast 32 republikaner röstade för räddningspaketet. Representanthusets talman Nancy Pelosi tror att räddningspaketet kommer att sätta rejäl fart på bilindustrin och förbättra hela USA:s ekonomi. Förslaget innebär bland annat att en ”car-czar” utnämns. Denne ska övervaka biltillverkarnas verksamhet och se till att de gör det de har lovat. Om biltillverkarna inte gör några framsteg ska regeringen kunna dra tillbaka lånen.

Räddningspaketet har dessutom minskat från att omfatta 15 miljarder till 14 miljarder dollar, vilket verkar vara absolut minimum för att GM och Chrysler ska klara sig fram till mars nästa år, då det kan bli tal om att rösta för nya lån. Ford säger sig inte vara i akut behov av att ta del av pengarna, men de vill vara säkra på att de kan få stöd om läget ändras.

Det finns ett stort hinder kvar att överkomma innan biltillverkarna kan få sina pengar. Förslaget skickas nu till senaten som ska rösta i frågan. I senaten är demokraternas majoritet liten och bland republikanerna finns en stor skepsis till planen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!