Foto: patrik lindgren

Falska polisbilar nu olagliga

Den 1 januari blev falska polisbilar olagliga i Sverige. – Allmänheten måste kunna lita på att när de ser en bil som ser ut som en polisbil på gatan, att det också är en polis däri, säger justitieminister Morgan Johansson.

Det har sedan tidigare varit förbjudet att uppträda som polis eller bära polisuniform, men det har inte funnits något som stoppar dig från att köra en bil som ser ut som en polisbil. Det har alltså, till allmänhetens och polisens förtret, inte varit olagligt att åka omkring i falska polisbilar. Men i går, den 1 januari, blev det olagligt för privatpersoner att köra falska polisbilar.

Allmänheten har alltså inte kunnat lita till 100 procent på att det faktiskt är en polis som sitter i polisbilen, och polisen själva har inte kunnat göra någonting åt de falska polisbilarna som rullar i Sverige. De har naturligtvis kunnat stoppa bilarna och dess förare, men har sedan blivit tvungna att låta de köra vidare utan vidare åtgärd.

– Allmänheten måste kunna lita på att när de ser en bil som ser ut som en polisbil på gatan, att det också är en polis däri. Vi har haft exempel där de här bilarna bara har kört rakt förbi olyckor. Då skadar det förtroendet för polisen, så vi styr upp det här, säger justitieminister Morgan Johansson, till Sveriges Radio.

Vid årsskiftet blev det alltså förbjudet att – utan tillstånd – använda ordet polis på bilar och motorcyklar. Men redan nu får lagändringen hård kritik av en majoritet i riksdagen.

– Lagstiftningen är tandlös eftersom polisen till exempel inte kan hindra bilarna från att åka vidare. Vi tycker att det vore mer effektivt och mer rätt att stoppa färden på en gång, se till att ta bort märkningen, så är problemet ur världen, säger moderaten Krister Hammarbergh, som är ledamot i riksdagens justitieutskott.

Men Morgan Johansson håller inte med.

– Det är fullständigt fel. Det är det här som biter. Det här är utrett en gång, man har tittat på alla olika varianter. Den kommer att vara verkningsfull, det är jag säker på.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!