Foto: patrik lindgren.0707-872894.patrik@mediaempire.se

Färre äldre ska köra bil

Obligatoriska läkarundersökningar för äldre bilförare, det är vad Transportstyrelsen nu utreder.

De äldre bilförarna på våra vägar är fler än någonsin, och i takt med att medellivslängden ökar blir de allt fler. Enligt uppgifter till Nerikes Allehanda utreder nu Transportstyrelsen ett förslag om obligatoriska läkarundersökningar för att kontrollera att äldre bilförare är lämpliga att behålla körkortet.

Bakgrunden till utredningen, som påbörjas efter sommaren, är att den anmälningsplikt för ifall en läkarpatient är olämplig som bilförare – som finns för läkare i dag – inte följs.

– Antalet anmälningar är alldeles för få, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen, till Nerikes Allehanda. Exempelvis får endast en av tio som diagnostiserats för demens sitt körkort återkallat.

I vårt södra grannland, Danmark, har man redan sedan tidigare obligaoriska läkarkontroller vid 75 års ålder. Vad en svensk motsvarighet till dessa skulle innehålla återstår att se, men åldersrelaterade sjukdomar så som just demens och nedsatt syn har stor påverkan på trafiksäkerheten. Andra åkommor, så som nedsatt hörsel eller rörlighet, har däremot mindre påverkan.

Vad tycker du? Behövs läkarundersökningar för äldre förare?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!