Färre antal döda i trafiken

Det första halvåret i år innebar ett minskat antal trafikdöda jämfört med 2011, visar preliminära siffror från Trafikverket. Dessutom sjunker antalet döda på längre sikt.

Jämfört med 2011 förolyckades 127 personer mot fjolårets 151, vilket är i linje med den generella minskningen av trafikdöda på längre sikt. Än är man en bit ifrån 2010 års siffror, då rekordlåga 115 personer miste livet i trafiken, men trenden pekar åt att färre trafikanter mister livet.

 Enligt Trafikverket kan man koppla detta till att bilar blivit säkrare, fler vajerräcken samt förbättrad hastighetsövervakning med fartkameror. Det är främst bland motorcyklister som antalet förolyckade i trafiken minskat, vilket kan bero på det dåliga vädret under vår- och sommarmånaderna. Totalt sett är dock mängden trafikanter i princip oförändrad sedan 2011.

 Delmålet för Trafikverkets Nollvision är att det 2020 inte ska omkomma fler än 133 personer på ett helt år. Enligt Trafikverket går det att nå delmålet med tanke på 2010 års låga siffror.

 – Vår analys pekar på att ett sådant mål är möjligt. Det är ett utmanande men realistiskt mål som sporrar till fortsatt utveckling, sa Trafikverkets utredare Ylva Berg till teknikensvarld.se tidigare i år, med anledning av det skärpta delmålet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!