090127-folksam-lista

Färre bilar är både säkra och miljövänliga

Endast åtta procent av 2009 års bilmodeller är både säkra och miljövänliga. Detta enligt Folksam som presenterar årets lista över säkra och miljövänliga bilar. Årets resultat är sämre än föregående år.

För trettonde året i rad har Folksam listat de säkra och samtidigt miljövänliga bilarna. Att det bara är åtta procent av modellerna som klarar gallringen är en besvikelse. Förra året klarade tio procent att leva upp till Folksams kriterier.

Det dåliga resultatet kan dock ha sin förklaring i att Folksam i år har höjt ribban. För att bilarna ska klara 2009 års säkerhetskrav måste de vara utrustade med whiplashskydd samtidigt som kravet på bränsleförbrukningen har skärpts med 0,1 liter/100 km. Även om det i årets sammanställning är färre modeller som klarar kraven så har bilarna blivit både säkrare och vänligare mot miljön.

– Tittar vi i backspegeln kan man konstatera stora förbättringar både vad gäller säkerhet och förbrukning. Om man applicerar 2009 års krav på 2005 års bilflotta så klarar endast 1,5 procent kraven jämfört med 8 procent av 2009 års bilar. Detta visar att bilindustrin både förbättrat säkerheten och förbrukningsnivåerna markant under dessa 4 år, säger Folksams trafikforskningschef Anders Kullgren.

Tittar man på Folksams krav var för sig framstår en något mer positiv bild. 21 procent klarar säkerhetskraven och 28 procent förbrukningskraven. Andelen miljöbilar har ökat lavinartat de senaste åren och andelen miljöbilar som lever upp till Folksams säkerhetskrav ökar också. Av 2009 års miljöbilar anses 27 procent vara säkra. Endast 12 procent av 2005 års utbud skulle ha klarat dagens säkerhetskrav. Men bland de bilar som motsvarar Folksams miljökrav vad gäller bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp finns inte längre bara sådana som klassas som miljöbilar, utan även flera bensin- eller dieseldrivna bilar. Folksam noterar även att miljöbilarnas snittförbrukning ökat markant de senaste åren, samtidigt som bensin- och dieseldrivna bilar drar allt mindre bränsle.

Läs mer

Läs mer om Folksams undersökning

Godkända bensin- och dieselbilar 2009

Godkända miljöbilar 2009

Säkerhetskrav 2009

Förbrukningskrav 2009

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!