100304-hornsgatan dubdäck

Färre olyckor trots dubbdäckförbud

Sedan årsskiftet råder dubbdäckförbud på Hornsgatan i Stockholm, något som upprört många som menade att olyckorna lär bli fler. Men enligt polisen har antalet olyckor på själva Hornsgatan faktiskt halverats sedan förbudet infördes.

I drygt två snörika månader har dubbdäck varit förbjudet för fordon som ska köra på Hornsgatan i centrala Stockholm. Många har befarat en eskalering av antalet olyckor på Hornsgatan till följd av förbudet, men i själva verket har motsatt utveckling ägt rum. Antalet olyckor har näst intill halverats.

– Tittar vi på Hornsgatan specifikt är det faktiskt en halvering. Framförallt om man jämför 2007 med 2008 och för all del även 2009. Jag har ingen bra förklaring. Det är lite för kort tid för att dra några växlar på det men vi är glada så länge det går åt rätt håll, säger Carl Gustav Wrangel, chef för trafikpolisen i Stockholm, till Sveriges Radio.

Carl Gustav Wrangel bekräftat, paradoxalt nog, att Hornsgatan har blivit en säkrare gata sedan dubbdäckförbudet infördes den 1 januari i år.

Under de drygt två månader som förbudet varit i kraft har totalt nio olyckor anmälts vilket är närmast en halvering jämfört med samma period de tre föregående åren. Antalet olyckor i övriga delar av Stockholms innerstad, där det inte råder dubbdäckförbud, har däremot ökat, om än i liten utsträckning.

Carl Gustav Wrangel har ingen bättre förklaring till den positiva olycksutvecklingen på Hornsgatan mer än att bilister som kör med friktionsdäck kanske framför sitt fordon med lite större marginaler.

– Möjligen är man kanske lite mer medveten om att man inte har dubbar. Man kanske, nu gissar jag bara, tänker sig för lite mera. När man kör med dubb så finns det en inbyggd känsla att nu är jag säkrare och då släpper man på lite extra, säger han till Sveriges Radio.

Dubbdäckförbudet infördes för att minska antalet skadliga partiklar i luften längs med Hornsgatan. Officiell statistik för eventuell luftförbättring längs den vältrafikerade gatan finns ännu inte, inte heller någon statistik för om trafikmängden har minskat i och med förbudet.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!