080922-fartkameror-stulna

Fartkameror eftertraktade bland tjuvar

De senaste veckorna har fyra fartkameror stulits i sydöstra Skåne. Det motsvarar cirka två miljoner kronor av våra skattepengar. Kamerorna kommer att ersättas inom kort.

Det började längs väg 11 mellan Sjöbo och Östra Tommarp i slutet av augusti då tre fartkameror stals. En vecka senare var det dags för nästa stöld. Då var det en kamera mellan Brösarp och Degeberga på väg 19.

När tjuvarna slår till är det så pass vänliga att de låter stolparna stå kvar. Däremot slår de sönder själva skåpet och plockar kameran, radarutrustningen och sensorn med sig hem.

Stölderna innebär för oss skattebetalare merkostnader på cirka två miljoner kronor eftersom kamerorna kommer att ersättas inom kort.

– Ja, så fort vi bara hinner. Fartkamerorna har ju visat sig effektiva när det gäller att minska antalet olyckor på vägarna, berättar Anders Jändel på Vägverket för Ystads Allehanda.

Stölderna kan ses som rent sabotage eftersom kamerorna är helt obrukbara för andra ändamål än att ta fast fortkörare.

– Kamerorna är specialanpassade och helt oanvändbara till annat än som just fartkameror, avslutar Anders Jändel.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr